Introspektion....

  • Att lida av klimatångest - en konsekvens av klimatförändringar
  • Varför vi behöver en psykologisk förbandslåda på arbetsplatsen
  • Symtom på premenstruell dysforisk störning
Vi lever i en värld med snabbt tempo som ger oss känslor av hastighet och oro, vilket praktiskt taget tvingar oss att fokusera vår uppmärksamhet utåt, utan att avvara stunder för att blicka inåt. 

Vad avslöjar introspektion?

“Dina visioner kommer endast bli tydliga när du kan se in i ditt eget hjärta. Den som tittar utåt, drömmer; den som tittar inåt, vaknar.”
– C. G. Jung –


Introspektionens språk
Termen “introspektion” har utsatts för många frågor och kontroverser inom fälten filosofi och psykologi.

Även i antikens Grekland frågade Platon sig själv:
“Varför borde vi inte lugnt och tålmodigt gå igenom våra egna tankar och noggrant undersöka och se vad dessa framträdanden i oss verkligen är?”


Introspektion var något som jämfördes med uppfattning och minne. Men vad betyder egentligen termen? Introspektion är en mental process genom vilken en person blickar inåt och kan analysera sina egna erfarenheter.
Personen utför alltså självobservation av sina egna medvetna processer (privata tankar, mentala fakta eller fenomenala saker), vilka man kan lära sig om i större utsträckning.
Det skulle alltså betyda att introspektion faktiskt är den reflexiva kapaciteten hos sinnet att referera till eller bli medveten om sina egna tillstånd.

Karaktärsdrag hos introspektion
Introspektion är subjektivt eftersom det är individen själv som observerar sig, baserat på sina egna bedömningar och uppfattningen av verkligheten.
I denna kontext skulle det verkligen vara omöjligt att närma sig ämnet objektivt eftersom det är ett ämne som har att göra med en själv.
Det har även en viss tendens att veckla ut sig eftersom vi tar oss själva som mål för analys, utöver att axla rollen som observatör eller utredare.

Den introspektiva processen är komplex och kräver träning om du vill uppnå goda resultat. Du måste även ha en bra attityd – en av acceptans och uppriktighet – och inte låta dig svepas iväg av ett nät av självbedrägeri.

Att utöva introspektion
  • Att utöva introspektion börjar med att vara uppmärksam och lyssna på sig själv.
  • I alla situationer som presenteras för dig eller som du blir inblandad i, är det bäst att stanna upp en stund och undersöka ditt inre tillstånd, observera det och sammankoppla med dina känslor.
  • När vi tar oss tid att observera och acceptera vårt inre tillstånd, kan vi ha mycket bättre uppmärksamhet på situationen än om vi låter oss svepas iväg av vår första impuls.
  • Denna komplexa process leder oss till att reflektera djupt över vilka vi är, hur vi mår och vad vi har lärt oss, utöver att erbjuda möjligheten till att gå framåt i vår spirituella utveckling.
  • Introspektion hjälper oss att se vad som är bra för oss och tillhandahåller oss med verktygen som behövs för att förvandla situationer och gå vidare på ett lyckligt sätt.
Det är väldigt viktigt att stanna upp varje dag och ta ett andetag, oavsett var du är eller vad du gör. Fokusera din uppmärksamhet på dig själv, ditt väsen och din essens genom att sammankoppla med tystnaden och lära dig att lyssna på dig själv.

Med det sagt har introspektion både positiva och negativa aspekter, som kan användas för att bättra dig själv och gå vidare i livet.
  • Det är en användbar metod för att närma sig sin psykiska verklighet, som tillhandahåller grunden för din personliga stabilitet och möjliggör djupare utforskning av ditt väsen och förmågan att göra förändringar.
  • Introspektion hjälper oss inte bara att lära känna oss själva bättre, utan även att respektera, älska och acceptera oss själva som vi är.
Eckhart Tolle hade några väldigt kraftfulla ord att tillägga om detta ämne:
“När du förlorar kontakten med inre stillhet, förlorar du kontakten med dig själv. När du förlorar kontakten med dig själv, förlorar du kontakten med världen. Ditt inre jag, den du är, är oskiljaktigt från stillhet. Detta är Jaget som är djupare än namn och form.”

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln