Binjurar stress kortisol

Varje dag är en ny lära,
i tacksamhet, i ödmjukhet skriver jag detta.
I dag har jag via min intuition fått lära mig kortisolets effekter på kroppen.
Hur vi påverkas av stress.
Hur adrenalinet höjs.
Hur binjurarna påverkas.
Hur stressen kan gå från generation till generation.
Eller som vi brukar säga den här diagnosen/sjukdomen hade min mamma också och hennes mamma...jag har ärvt den.
Stressen vi ärver, kombinerat med olika känslor som påverkar vår energikropp.
Som påverkar vår ande.
På ett undermedvetet plan.
Hur vi genom medvetenhet kan frigöra oss från minnet.
Som barn hamnar vi ibland i stressade situationer som vi inte kan påverka, så är livet!
Men vikten av att medvetandegöra, se saker i ett högre syfte ett större perspektiv.
Som kan hjälpa oss till en förståelse som gör att vi kan bli fria från känslorna som tryckt ner/påverkat vår ande.
I detta fallet kortisolnivån.
Hur vi själva genom meditation/avslappning kan påverka kroppens naturliga skyddshormon DHEA.
Vikten av balansen, att återställa kroppens naturliga funktioner.
Stress är ett normalt fysiologiskt svar på både fysiska och mentala påfrestningar, ”stressorer”. Den kan ha flera olika orsaker smärta, nedkylning, rädsla och flykt. Reaktionerna på stressorerna kan vara olika beroende på om stressen är akut eller långvarig
De sistnämnda stressreaktionerna kan uppstå vid situationer då vi inte kan påverka vår egen situation, vilket ökar risken för sjukdom, både fysiskt och mentalt, och benämns då oftast som negativ stress. Ettcentralt hormon som är bidragande till den negativa stressen är kortisol.
Orsak
I binjurarna produceras varje dag ett hormon som heter kortisol. Detta hormon har betydelse vid de flesta viktiga processer i olika organ, t ex ämnesomsättning, immunförsvar, mentala påfrestningar, koagulation. Dessutom motverkar det inflammation. Nivåerna av detta hormon är högst på mornarna och lägst 3-5 timmar efter midnatt. Kortisol är ett av de livsnödvändiga hormoner som krävs för vår överlevnad.
Symtom
Vid negativ stress kan variationerna i kortisolnivåerna rubbas, vilket kan leda till att kortisolhalten i blodet ständigt är förhöjt. Kortisol minskar insulinets effekter vilket kan leda till höjd blodsockerhalt. Även fettmetabolismen kan påverkas, med ökade nivåer av fria fettsyror i blodet som följd. Fettet i kroppen kan också omdistribueras och leda till ökad inlagring av fett i bukhålan, s.k äppelfetma. Detta kan i sig kan leda till övervikt/fetma och utveckling av det metabola syndromet (med högt blodtryck samt höga blodfetter och insulinnivåer) samt typ 2 diabetes. Förhöjda nivåer av kortisol kan t.o.m. leda till depression.  Även risken koagulationsstörningar som blodproppar (som kan leda till hjärtinfarkt) liksom minskad motståndskraft vid infektioner kan ses vid negativ stress.
Ta hand om dig! Monica

Etiketter: yoga

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln