Högkänslighet

Hög /Känslighet är något som jag arbetat med i alla år som jag hållt på med yoga & behandlingar.
Då fanns inget namn som jag kände till men jag kände av deras personlighet. Jag både såg och kände hur mycket dessa personer uppfattade och läste av från sin omgivning.
Att bli överbelastad pga det är fullständigt onödigt.
Men det är inte alltid så lätt att sätta dessa hälsosamma gränser.
Kanske är det så att din omgivning kräver att du ska lyssna fast du inte orkar. Dessa gränser är hårfina eftersom det högkänsliga nervsystemet även uppfattar det osagda.
Det jag ser och har sett i flera år är hur vår intuition verkligen försvagas när vi matar oss med massa onödig information.
Det låter kanske konstigt eller märkligt men denna information lägger sig i systemet. När jag säger systemet så kan det vara så att det påverkar vår bindväv eftersom kroppen stressas. Det kan lägga sig som blockeringar längs kroppens meridianer vid det man kallar akupunkturpunkter. Det kan ha blivit lagt i ditt chakrasystem. Chakrasystemet fungerar ungefär som datadisketter här lagras information som man kan nå om man lyssnar. 
Att göra yinyoga som stimulerar dessa nätverk(meridianer) och får bindväven att slappna av vilket är fantastiskt.
Men tyvärr...kan aldrig bindväven på högkänsliga personer slappna av i en miljö som inte är tyst.
Det går liksom inte att lura dom!
Det är dock inte alltid man uppfattar detta själv. Men ju större självkännedom man får desto bättre lyssnar man.
2007 köpte jag en häst Grani en sk problemhäst. Men det var han inte alls. Han var bara missförstådd en högkänslig häst men väldigt överbelastad.
Förra ägarna tog hjälp av allt möjligt inom hästvärlden för att få bukt med hans problem men desto mer dom matade in desto mer överbelastad blev han.
Grani kunde man inte lura. Jag kunde inte låtsas att vara i balans när jag skulle möta honom i hagen, för honom var det samma sak som att, kan du inte leda dig själv varför ska jag följa dig. Jag lyssnade på detta, förstod detta. Det hade dom inte gjort på hans förra ställe vilket gjorde att han blev bara mer och mer insluten i sig själv så som många människor också blir. Som sagt detta är 15 år sedan. I våras dog Grani han blev 30 år och var pigg in i det sista. Hans personlighetsdrag var att han var otroligt lyhörd, uppmärksam på sin omgivning. Lyssnade på minsta signal. Han var otroligt lugn för så är det ofta egentligen att dessa individer är otroligt lugna, det måste man va om man ska ta kloka beslut för sin flocks överlevnad. Ja, det var Granis roll i flocken. Så är det med dom högkänsliga. Dom är spanare, spejare.
För att beskiva hans bindväv för det har djur också. Så var den så spänd att han reagerade bara man skulle borsta honom. Det gjorde ont. En spänd överbelastad bindväv gör ont. Det var bara första halvåret här som det höll i sig. Desto mer i balans han kom desto mindre ont gjorde den vilket gjorde att symtomen upphörde. Människor märker ju ofta av stelhet när en bindväv är överbelastad. Den blir för tight, ja djur funkar likadant. Grani vände på en femöring ända in på slutet. Han kunde obehindrat växla mellan gångarterna också in i det sista pga av sin elasticitet.
Såhär blev det och var i hans fall. Jag är enormt tacksam över att jag fick se och vara med om allt detta trots att det var väldigt jobbigt i början när han var så överbelastad. Men han blev min bästa lärare inom detta område!
Skillnaden mellan människor och djur är stora men som sagt det finns många likheter också.
Man kan säga att en högkänsligs bägare snabbare blir full!
Viktigt att tömma och rensa mellan varven. 
Den här lyhördheten som man tappat, eller orienteringen i sitt eget system behöver man ibland hjälp med.
Jag har flera gånger hört en stor lättnads suck när jag berättat för människor det jag känt och beskrivit utifrån mitt perspektiv. Åh, vad skönt!!! Tack! Jag som inte alls ville lära mig att acceptera att jag hade fibromyalgi. Nej, hela systemet skrek emot! Jag har inte fibromyalgi det är en reaktion. Hon visste, hon kände själv men kände bara sig oerhört dum när en större profession sa att du måste lära dig att acceptera din sjukdom. 
Sen kan det vara jobbigt när man ska börja tömma. Bindväven gör ont. Reaktioner väcks. Därför är det oerhört viktigt att kunna möta individer där dom är så att det inte blir övermäktigt. Det ska ju resultera i att du känner dig lugnare, mår bättre. För visst gör vi det när vi kommer i bättre linje med oss själva! Att sen saker händer vilket det gör i allas liv, men när du ökar din vakenhet uppmärksamhet så ser du också saker i ett större perspektiv. Det får ofta ett helt annat sammanhang!
Så TACK Grani för att jag fick äga dig i 15 år. Jag är tacksam för mitt mod att faktiskt våga se och möta för det tror jag ofta är det stora problemet rädslan för att ha fel, göra fel. Prestation! Med en sån häst får man lägga all prestation åt sidan, det lärde han mig! Han lärde också mig hur viktigt det är att andas och slappna av, för blev han rädd och jag spände mig tog i tyglarna då reagerade han ännu mer. Men kunde jag på riktigt andas, slappna så hjälpte jag även honom att göra detsamma. Ofta dras vi med i det andra vilket bara förvärrar reaktionen. 
Det sista jag vill belysa här är egentligen det vi gör på yogamattan att vila våra sinnen. Det som många glömt och glömmer idag.
Jag ger ett exempel på ett barn som jag läste av i hans skolmiljö. Hans inre kompass smarthet sa till honom att nu är det dags att zooma ut och vila en stund. Skolan sa att han var inaktiv. Jag visste egentligen inte mer om honom än att han var ett problembarn i skolan. Jag kände ju och såg vad som hände med hans nervsystem när han smart zoomade ut, det var samma effekter som man får vid en bra meditation och det finns massor av studier på det. När skolan förstod blev det lättare att bemöta. Tala om att man kan se saker ur olika perspektiv. Men nu handlade det om en pojke som mådde dåligt! Att lyssna på hans överbelastade system och se vad som hänt, händer. I hans fall blev det ytterligare en vila när han kom hem från skolan att köra ut med sin fyrhjuling. Tidigare när han var överbelastad satte han sig bara vid datorn och bara fortsatte att mata in (absolut det sämsta) där får man som förälder träda in för att hjälpa till och ibland ta vissa strider. Också många gånger föregå med gott exempel (utan prestation) eftersom barnen gör inte vad vi säger utan som vi gör!
Nu ska jag strax ha ett lyxpass på distans funkar det? Ja, ypperligt. Jag läser av, känner av vilka övningar som behövs är sen med energimässigt på distans inget konstigt alls.
Helt enkelt helt naturligt (för mig) jag kan däremot många gånger tycka att vår värld blivit märklig, väldigt konstig när vi inte längre kan lyssna på varandra. Vi pratar gärna och har massa åsikter men kan inte lyssna....
Tack till dig som orkat läsa allt!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln